top of page

Soru Cevap

Herkese Açık·1064 üye

Hep kendi istediği olsun istiyor

Hocam merhabalar, çocuk 7 yaşında hafif otizm ve dehb tanılı. Sürekli kendi istediği olsun istiyor olmadığı zaman kriz geçiriyor. Ben bir zaman akışı yapıp sınıfa koydum, şu an (boyama, ders…) saati vs diye ancak hayır ben boyama istemiyorum diye karşı gelip istediği bir oyun için ağlıyor. Aynı şekilde babasına da her istediğini yaptırıyor:/ Ben böyle bir durumda sınıfta nasıl ilerlemeliyim? Aileye nasıl önerilerde bulunmalıyım? Cevabızın için şimdiden teşekkürler.

201 görüntülenme

Merhabalar 🌿

Bu tablo hafif otizm + DEHB profilinde oldukça sık gördüğümüz bir durum. Burada mesele “inat” değil; esneklik, dürtü kontrolü ve tolerans becerisi.

Çocuk kendi istediği olsun istiyor çünkü:

• Geçişler zor geliyor,

• Bekleme ve erteleme toleransı düşük,

• Kontrolü kaybettiğinde kaygı yükseliyor,

• Evde zaman zaman istediğini elde edebiliyor (pekiştirme oluşmuş olabilir).

Sınıfta nasıl ilerlemelisiniz?

🔹 1. Tam kontrolü ona vermeyin ama tamamen de elinden almayın.%100 yetişkin kontrolü kriz doğurur, %100 çocuk kontrolü davranışı artırır.“Seçenekli yapı” kullanın:“Boyama yapacağız ama kırmızı mı mavi mi?”“Önce 5 dakika ders, sonra oyun mu yoksa 3 dakika ders, 3 dakika oyun mu?”

🔹 2. Süreyi küçültün.Eğer 20 dakika boyama kriz çıkarıyorsa 3 dakikaya düşürün.Ama mutlaka tamamlatın.Başarısız uzun görev yerine başarılı kısa görev.

🔹 3. Görsel zaman akışı tek başına yetmez.Zaman akışına “önce–sonra” kartı ekleyin.“Önce boyama – sonra oyun.”Ve gerçekten sözünüzü tutun.

🔹 4. Kriz anında tartışmaya girmeyin.Mantık anlatmak işe yaramaz.Kısa cümle:“Boyama zamanı. Ağlamak fikrimi değiştirmiyor.”Sakin, düşük ton, tekrar yok.

🔹 5. Kriz sonrası öğretim yapın.Sakinleşince prova yapın:“Boyama istemediğinde ne yapacağız?”Alternatif cümle öğretin:“Sonra oynayabilir miyim?”“Kaç dakika kaldı?”

Aileye nasıl öneri verilmeli?

En kritik konu: Davranış birliği.

Eğer baba ağladığında istediğini yapıyorsa, sınıfta davranışın azalması zor olur.Aileye şunu net söylemek gerekir:

– Bazen istediğini yapıp bazen yapmamak davranışı artırır.– Ağlama işe yaramazsa söner.– Ama ara ara işe yararsa daha da güçlenir.

Evde de:

• Önce–sonra sistemi,

• Seçenekli yapı,

• Kısa süreli görev tamamlama,

• Ağlamaya karşı karar değiştirmemeuygulanmalı.

Bu çocuklarda hedef “itaat” değil, esneklik kasını geliştirmektir.Esneklik çalışılabilir bir beceridir.

Unutmayın:Krizler genellikle “istediğim olmadı” değil, “hayal kırıklığını düzenleyemiyorum” demektir.

Tutarlı, sakin, kısa ve net bir sistem kurarsanız zamanla tolerans artar 🌿

Üye

bottom of page