Acil lütfen
Merhaba, 5buçuk yaşındaki oğlum anasınıfına gidiyor. 2 yıldır gittiği okulda bu yıl öğretmen değişikliği oldu ve tek bir öğretmende (5 öğrenci) ram raporlu çocukların yığılmasına sebep olduk veliler olarak o öğretmeni tercih ettik. Şöyle ki, tek fiziksel engeli olan çocuk benim çocuğum.
Kurra çekildi ve 2 otizmli çocuk aynı sınıfa düştü. Sınıf mevcudu 20.
Sormak istediğim şu:
2 otizmli çocuk aynı sınıfta eğitim alabilir mi?
Öğretmenimiz ısrarla olmaz diyor ama idare kurradan dönmüyor. 1’i fiziksel 1’i zihinsel olmalı diyor. Yönetmelikte bununla ilgili bir madde bulamıyorum.
78 görüntülenme

Merhaba 🌿
Öncelikle çok net bir bilgi vereyim:Mevzuatta “aynı sınıfta iki otizmli öğrenci olamaz” şeklinde bir yasak yoktur.
Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarına ilişkin yönetmeliklerde temel ilke şudur:
Öğrencinin eğitim hakkı esastır.
Destek hizmetlerin planlanması okulun sorumluluğundadır.
Sınıf mevcudu ve özel gereksinimli öğrenci sayısı dengeli planlanmalıdır.
Ancak “biri fiziksel biri zihinsel olmalı” şeklinde bağlayıcı bir madde bulunmaz.
Peki öğretmen neden böyle söylüyor olabilir?
Pratikte şu kaygı oluşabilir:
Aynı sınıfta iki OSB’li öğrenci olduğunda bireysel ihtiyaçlar çakışabilir.
Davranış düzenleme zorlaşabilir.
Öğretmen destek personeli olmadan zorlanabilir.
Ama bu pedagojik bir kaygıdır, hukuki bir yasak değildir.
Önemli olan şudur:✔ Sınıf mevcudu uygun mu?✔ Destek eğitim odası planı var mı?✔ Rehberlik servisi aktif mi?✔ Öğretmene ek destek sağlanıyor mu?
20 kişilik sınıfta 2 kaynaştırma öğrencisi çok sıra dışı bir durum değildir.Birçok okulda bu oran görülebilmektedir.
Burada asıl mesele sayı değil, destek düzenlemesidir.
Şunu da belirtmek gerekir:Otizmli iki öğrencinin aynı sınıfta olması otomatik olarak olumsuz sonuç doğurmaz. Profilleri çok farklı olabilir. Hatta bazı durumlarda sosyal modelleme açısından olumlu bile olabilir.
Eğer öğretmen zorlanacağını düşünüyorsa çözüm:
BEP toplantısı yapılması
Destek eğitim saatlerinin artırılması
Gölge öğretmen talebi (imkân varsa)
Sınıf içi düzenleme planı yapılmasıdır
İdarenin kurra sonucunu değiştirmemesi hukuken normaldir.Ancak siz veliler olarak şu talepte bulunabilirsiniz:“Öğretmenin destek ihtiyacı resmi olarak belirlenip planlama yapılsın.”
Özetle:Yönetmelikte iki otizmli öğrenci aynı sınıfta olamaz diye bir madde yoktur.Sorun sayıdan çok destek planlamasıdır.