top of page

Soru Cevap

Herkese Açık·1303 üye

Tavsiyye

Hocam merhabalar 4,5 yaşında bir oğlum var tüm gelişim basamaklarını zamanında tamamladı geceleri uykuları düzenle yeme bozukluğu yok fakat belli konular benim kafamı çok karıştırdığı için sürekli psikiyatriste götürdüm mesela asla uzun süre sohbet etmez beni aradığında sadece bana şu oyuncağı al bana bu oyuncağı al der hani hiçbir şekilde anne nasılsın iyi misin ne yapıyorsun işte misin bu tarz sorular sormaz kendi etrafında zaman zaman yürür bazen koşar manasızca dikkatini çok uzun süre sürdüremez oyun terapisine başladık b terapisti herhangi bir sorun olmadığını söylüyor ama biz gün içerisinde babasıyla sürekli bu çocuk da bir sorun var farklı giden bir şeyler var vesaire diye içimizi kemiren bir duygu var özel eğitim merkezlerinde de birkaç kere götürdük onlar da sorun görmediler bize ne önerirsiniz Yazliktan geldik yazlık nasıl geçti diye sorduklarında güzeldi okuldaki arkadaşlarımla oynadım filan dedi okuldan bahsetti ablasının yazlıkta olduğunu biliyor aslında ablan nerde şimdi diyoruz ablam okula gitti diyorDün bahçede oyun hamuru oynadık ne yaptığını sordum dalgın şekilde bakıyor geç cevap veriyo, yolda yürürken sanki yabancı biri elini tutsa götürse umurunda olmayacak gibi etrafa dalgın bir şekilde bakıyor.birde bu aralar çok hareketli AVM de elimizi bırakıp kosmalar vs evde tavşan gibi zıplayarak yurumeler kootuktan koltuğa atlamalar...sizden bir yorum bir yonlendirme rica ediyoiruz

73 görüntülenme

Merhabalar 🌿

Yazdıklarınızı dikkatle okudum. Önce şunu söylemek isterim:Bazen ebeveyn sezgisi “bir şey farklı” der ama bu her zaman bir bozukluk anlamına gelmez. Özellikle 4–5 yaş aralığı, gelişimin çok dalgalı olduğu bir dönemdir.

Şimdi tabloyu sakin şekilde ele alalım.

Olumlu veriler:✔ Tüm gelişim basamaklarını zamanında tamamlamış✔ Uyku ve beslenme sorunu yok✔ Konuşabiliyor, yazlıkla ilgili anlatım yapabiliyor✔ Okuldan, arkadaşlardan bahsedebiliyor✔ Uzmanlar belirgin bir sorun görmemiş

Dikkatinizi çeken alanlar:• Karşılıklı sohbet başlatmıyor (sosyal reciprocity zayıf)• Sizinle daha çok “istek odaklı” iletişim kuruyor• Dalgınlık / geç tepki• Zaman zaman kendi etrafında yürüme / koşma• Dikkat süresi kısa• AVM’de el bırakma, ani koşmalar• Ev içinde zıplama, atlama

Bu tablo üç farklı ihtimali düşündürür:

1️⃣ Dikkat düzenleme ve dürtü kontrol zorluğu (DEHB profili)AVM’de el bırakma, ani koşmalar, evde yüksek hareketlilik bu profile daha çok benziyor.

2️⃣ Duyusal arayış davranışlarıZıplama, atlama, koşma bazen vestibüler duyusal arayış olabilir. Bu tek başına patoloji değildir ama düzenleme ihtiyacı gösterebilir.

3️⃣ Sosyal karşılıklılıkta hafif olgunlaşma gecikmesi“Anne nasılsın?” gibi sosyal soru başlatmama, 4–5 yaşta hâlâ gelişim aşamasında olabilir. Bu yaşta çoğu çocuk iletişimi hâlâ ihtiyaç merkezli yürütür.

Önemli bir nokta:Yazlıkla ilgili anlatım yapması, okuldan bahsetmesi, sembolik oyun oynayabilmesi ciddi bir sosyal kopukluk olmadığını gösterir.

“Ablan nerde?” sorusuna yanlış cevap vermesi ise dikkat dağınıklığı veya o anki zihinsel odağın farklı olmasıyla ilgili olabilir. Bu tek başına anlamlı değildir.

Sizi asıl yoran şey belirsizlik.

Şunu net söyleyebilirim:Anlattığınız tablo ağır bir otizm profiline benzemiyor.Ama dikkat düzenleme + dürtü kontrol + hafif sosyal reciprocity alanında destek ihtiyacı olabilir.

Ne öneririm?

🔹 Gelişimsel pediatri değerlendirmesi (bir kere net bir bütüncül değerlendirme için)🔹 Dikkat ve dürtü kontrol gözlemi (okul öğretmeniyle birlikte)🔹 Eğer duyusal arayış fazlaysa bir ergoterapi duyusal profil değerlendirmesi🔹 Evde yapılandırılmış dikkat oyunları (kısa süreli masa oyunları, sırayla oynama)🔹 “Sosyal soru öğretimi”Model olun:“Anne bugün yoruldu, sen nasılsın?”Sonra ondan tekrar ettirin. Bu beceri öğretilir.

AVM konusu için:El bırakma = güvenlik riski.Net kural: “El tutmadan yürüyemeyiz.”Bir kez kaçarsa ortamdan çıkarın. Tutarlı olun.

Şunu da söylemek isterim:Bazen ebeveyn kaygısı çocuğun doğal hareketliliğini “belirti” gibi görmeye başlar. 4,5 yaş gerçekten yüksek motor enerji dönemidir.

Sizin için en sağlıklısı:Tek bir merkezde kapsamlı gelişimsel değerlendirme yaptırıp net bir tablo görmek. Sürekli farklı yerlere gitmek kaygıyı artırır.

Son olarak:Gelişim çizgisi geriye gitmiyor, stabil veya ilerleyen görünüyor. Bu çok önemli.

Kaygınız anlaşılır ama tablo şu an alarm düzeyinde görünmüyor 🌿

bottom of page