Çocukluk Çağı Apraksisi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Apraksi Nedir ?
Beceri gerektiren istemli hareketin, planlanması ve programlanmasıdır.
Konuşma için;
Konuşma esnasında beynimizde öncelikle bir düşünce oluşur. Bu düşünceyi sözcüklere dökmeden önce beynimiz o sözcüğü nasıl üreteceğimize dair plan ve program yapar. Bu planlamada amaç; sözcüğün seslerini doğru anda, doğru sırada, doğru biçimde, doğru hızda ve doğru kas gerginliğinde üretmektir. Çok basit haliyle örneğin; koy kelimesini söylemek için ‘k’ sesini söylerken dili arkaya doğru çekmek ve dilin arka kısmını damağa doğru yükseltmek, ardından söylenecek ‘o’ sesi için dudakları aynı zamanda büzmek, o sesine geçince dilin arka kısmının damakla temasını kesmek ve ardından ‘y’ sesi için dilin daha ön pozisyona gelerek tekrar yükselmesi gerekir. Tüm bunları yaparken bu hareketlerin tümünün; doğru anda, doğru sırada, doğru biçimde, doğru hızda ve doğru kas gerginliğinde olması gerekir. Tüm bunlar saliseler içerisinde gerçekleşmektedir.
Çocukluk çağı apraksisi; tüm bunların “kaslarla alakalı bir problem-güçsüzlük olmamasına rağmen” koordineli bir biçimde yapılamamasının, konuşma için gerçekleşen planlama-programlama basamağındaki nörolojik bir bozukluktur.
Yani çocuk ne söyleyeceğini gayet iyi bilse de, söylemek için gereken kas hareketlerini planlamada problem yaşadığı için kelimeyi üretmekte zorlanır.
Çocukluk çağı apraksisi neden olur?: ÇÇKA, beyin kanaması veya travmatik beyin hasarı gibi nörolojik hasar sonucu ya da duyusal bilginin alınıp işlenmesindeki sorunlardan ortaya çıkabilir fakat birçok ÇÇKA vakasının bilinen bir nedeni bulunmamaktadır.
ÇÇKA, her 1000 çocuktan %5-10 arasında görülür.
ÇÇKA, diğer dil ve konuşma bozukluklarıyla birlikte de görülebilir.
Çocukluk çağı konuşma apraksisinin belirtileri nelerdir?
Konuşmayı başlatmakta güçlük
Sesleri taklit etmede güçlük
Arama davranışı (Hedef sesi üretmek için doğru ifade konumlarını arama)
Tutarsız hatalar (Bir kelimeyi üretirken ilk denemede yaptığı bir hatayı diğer denemede yapmama ya da ikinci bir denemede farklı bir hata yapma)
Ünlülerde de bozulma (Tak yerine tok, koy yerine kay demek gibi)
Prozodik hatalar (uygun olmayan tonlama, duraklama ve vurgu, heceleyerek konuşma, yavaş konuşma hızı)
Sözcük sonuna ünlü ekleme (aç demek yerine aça, açi…)
Çalışmaları günlük hayata aktarmada zorlanma
Kelime uzunluğu arttıkça konuşma hataları da artar
Tekrarlayıcı hatalar veya hareketler vardır
Otomatik konuşma (1’den 10’a sayma, haftanın günlerini sayma gibi), spontan konuşmasından daha iyi üretilir.
ESRA ÖLMEZ
Dil ve Konuşma Terapisti
留言