'' Atipik Otizm '' Nedir ? Ne İfade Ediyor ?
Aileler tanı ile ilk karşılaştıkları dönemde birden fazla psikiyatrdan görüş alma eğiliminde oluyorlar ve bu süreçte farklı tanı ifadeleri ile karşılaştıkları için akıllarına ‘’bizim çocuk bunlardan hangisi ?’’ sorusu geliyor.
Örneğin bir uzman ‘’atipik otizm’’ derken başka bir uzman ‘’atipik otizm kalktı, 1. Derece otizm.’’ Diyebiliyor. Şimdi bu farklılığın sebeplerine ve atipik otizm ifadesinin ne ifade ettiğine geçelim.
İki farklı hastalık sınıflaması vardır;
ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems ) Uluslararası Hastalık sınıflaması Dünya sağlık örgütü tarafından yayınlanır ve hastanelerimizde ICD’yi kullanmaktadır.
DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)
Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı
Amerikan Psikiyatr Derneği tarafından yayınlanır ve en son yayınlanan DSM5’tir.
ICD10 baktığımızda otizm alt tanılarında atipik otizm, rett sendromu, erken çocukluk otizmi, Asperger sendromu gibi tanıları görürsünüz. DSM5’te baktığımızda ise rett sendromu ve Asperger sendromu otizmden ayrılmış ve atipik otizm ile erken çocukluk otizmi tanıları kaldırılmıştır. DSM5te otizm 1. Derece, 2. Derece ve 3.derece otizm olarak sınıflandırılmıştır.
Tanılardaki farklılığın kaynağı, gittiğiniz uzmanın kullandığı sınıflamadan kaynaklanmaktadır.
ATİPİK OTİZM NE ANLAMA GELİYOR ?
Dünyanın neresine giderseniz gidin, çocukların yüksek dereceden etiketlenmemesi için en düşük seviyeden tanı alırlar. Devlet hastanelerimiz ICD10 kullandığı için bu tanıda ‘’atipik otizm’’ olmaktadır.
Atipik otizm aslında ‘’tipik olmayan otizm’’ anlamı taşımaktadır. Bu tipik olmayan otizm ifadesini açacak olursam 2-3 yaş arasındaki bir çocuğun ne olduğunu anlamak güçtür. Çocuğun hem otizmin içerisindeki yeri hem de gelişimi gözlemlenebilir sınırlara ulaşmamıştır ama otizm belirtileri de sergilemektedir. İşte bu noktada çocuğa atipik otizm denir.
Atipik otizm geçer otizm, düzelir otizm, hafif otizm anlamlarına gelmemektedir.
2-3 yaşında atipik otizm ile tanılanan bir çocuğun ilerleyen yaşına rağmen hala otizm içinde seyrediyorsa artık burada atipiklikten söz edemeyiz. Yaşı küçükken ne olduğu tam anlaşılamayan bu durum artık anlaşılır düzeye gelmiştir ve ‘’otizm’’ diye ifade edilmelidir.
ŞAHSİ GÖRÜŞÜM
Otizm çok geniş bir spektrum bozukluğu temsil ediyor. Bu yüzden de alt tanıların daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Kullandığım gobdö tv2 (Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği ) de de atipik otizm kullanılmaktadır. Bu yüzden ‘’atipik otizm’’ diye bir şey artık yok diyemiyorum ayrıca hastanelerimiz ICD10’u kullandığı için tanı verilmeye devam etmektedir.
Burada şunu belirtmek isterim 2.5 yaşındaki bir çocuk atipik otizm ile tanılanabilir ama bu çocuk 5 yaşına geldiğinde hala otizm içerisinde seyrediyorsa burada artık atipik değil tipik otizm olarak düşünmek gerektiğini düşünüyorum.
Sorularını forum kısmından sorabilirsiniz.
SELÇUK BAYRAM
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
Kommentare