Çocuğumuzun Okula Hazır Olup Olmadığını Nasıl Anlarız ?
Güncelleme tarihi: 1 Eki 2023
Değerli okuyucularım bu haftaki yazımda, takvim yaşı olarak 69 ve 72 ay aralığındaki çocuklarımızın okula hazır olup olmadığını inceleyeceğiz.
69 ay ve öncesi çocukların okula başlaması zorunlu olmamakta, lakin 69 ay ve sonrası yaş aralığında olan çocuğumuzun ilkokula başlaması resmi olarak zorunlu bulunmaktadır. Eğer 0-6 yaş aralığında bir çocuğumuz var ise gözden herhangi bir şeyin kaçmaması adına 6 ayda bir rutin gelişimsel değerlendirme alınmasında fayda bulunmaktadır. Çünkü bu yaş aralığı çocukların tüm gelişimsel alanları açısından(sosyal duygusal gelişim, bilişsel gelişim, dil gelişimi, kaba motor ve ince motor gelişimi) en hızlı olduğu dönemdir. Bu sebeple bu dönemde herhangi bir sapmanın olma ihtimaline dayanarak gelişimsel takipler oldukça önem arz etmektedir. Özellikle risk altında (gelişimsel gecikmesi) bulunan çocuklarımız için daha bir önemlidir. Bu nedenle çocuğumuz ister normal ister farklı gelişim göstersin 69-72 aylar aralığında resmi olarak okula başlaması zorunlu bulunsa da okula hazır olup olmadığını anlayabilmemiz açısından muhakkak bir gelişimsel değerlendirme alınmalıdır. Hatta bazı durumlarda zeka testi de eşlik edebilmektedir.
Çocuğumuzun eğer önceki yıllarında gelişimsel olarak herhangi bir sapması bulunduysa (otizm, gelişim geriliği down sendromu vb) ve buna yönelik nitelikli yoğun bir özel eğitime yönlendirilmiş olup halihazırda takvim yaşı 69 ay ve üzeri ise tekrar bir değerlendirme alınıp sonucuna göre normal gelişim gösteren akranları ile ilkokul hayatına başlayabilir. Fakat çocuğumuzun daha önceki yıllarında herhangi bir gelişimsel sapması bulunmadı ya da herhangi bir gelişim değerlendirme alınmamış olup takvim yaşı olarak 69-72 ay aralığında ise; okula hazır olup olmadığını anlayabilmemiz noktasında öncelikli olarak bir gelişimsel değerlendirme(Agte,Denver2,Pep3,Geçdavb.)alınması gerekmektedir. Bu değerlendirme sonucunda çocuğumuzda herhangi bir gelişim gecikmesi görülür ise hastaneden rapor çıkartılıp RAM’a yönlendirilir, nitelikli ve yoğun bir özel eğitim alması sağlanır. Bu tıbbi ve eğitsel tanı ile birlikte çocuğumuzun ilkokula başlama yaşı resmi olarak ertelenebilmektedir.
Lakin 69- 72 ay aralığında bulunan çocuğumuza yapılan gelişimsel değerlendirme sonucunda herhangi bir gelişim sapması bulunmaz ise; bunun akabinde okul olgunluğu testleri (metropolitan okul olgunluğu testi, Marmara ilköğretime hazır oluş ölçeği) ve yine buna eşlik eden zihin kuramı, okula hazırlık beceri çalışmaları yapılmalıdır. Tüm bu test ve gözlemler sonucunda aile ile birlikte okula başlaması konusunda karar alınabilmektedir.
Çocuk Gelişimi Uzmanı ve Aile Danışmanı
Emine BAYIR
Comments