Dil Bağı Nedir ?
Güncelleme tarihi: 6 Mar
Merhaba, bu yazımızda halk arasında “dil altı bağı” olarak bilinen Ankiloglossi hakkında konuşacağız.
Dil ve konuşma terapistleri olarak en sık duyduğumuz sorulardan birisi de: “Hocam çocuğum konuşmuyor, dil altı bağından dolayı olabilir mi?” Hadi gelin bu soru üzerinden dil altı bağı nedir? ve dil ve konuşma üzerindeki olası etkileri nelerdir? birlikte göz atalım.
Dil altındaki frenulum dediğimiz yapı bütün insanlarda vardır ve dilin ağız tabanına tutunmasını sağlar. Fakat bazı çocuklarda bu bağ doğuştan daha kısa ve/ya kalın olabilir. Bu durum toplumda sanılanın aksine nadir görülmektedir. Dil altı bağının kısa olması bebeklik döneminde çocuğun memeyi kavramasını zorlaştırarak emme problemleri yaşamasına yol açabilir. Bu durum eğer çok şiddetli ise çocukta beslenme ve gelişim yetersizliği görülebilir. İlerleyen dönemlerde ise çocukta dilin hareketinin kısıtlanmasına bağlı olarak bazı konuşma seslerinin üretilmesini engelleyebilir. Bunlar dilin yukarı hareketiyle oluşan "r" sesi veya dilin ön bölgesinin kullanıldığı "ç", "t", "l" gibi seslerdir. Dil bağının konuşmaya etkisi yalnızca konuşma seslerinin üretimini engellemesidir. Fakat çocukta konuşmaya engel olmaz, dil gelişimini bozmaz veya gecikmiş konuşmaya sebep olmaz.
Örneğin "Çocuğum konuşmuyor çünkü dil bağı varmış." cümlesi yanlış bir ifadedir. Çünkü dil bağı olan çocukların ek bir problem yoksa dil gelişiminin normal olmasını yalnızca bazı sesleri üretememesini bekleriz. Bununla birlikte dil bağının olması çocuk için hiçbir konuşma problemi yaratmıyor da olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun dil altı bağında problem olmasından şüpheleniyorsanız dil ve konuşma terapistinden değerlendirme alabilirsiniz. Aynı zamanda dil bağının dil hareketini engelleyerek yiyeceklerin ağız içinde birikmesine yol açtığını ve çocuğun ağız içi hijyenini olumsuz etkileyebileceğini unutmayınız. Dil ve konuşma terapisti tarafından dil bağının fonksiyonunun değerlendirilmesi üzerine eğer kesilmesi yönünde bir görüş bildirildiyse operasyon için bir Kulak Burun Boğaz hekimine gitmeniz gerekmektedir.
Öğr. Gör. Müberra DEMİR
Dil ve Konuşma Terapisti
Comments