Eşleme Becerileri Öğretimi ve Önemi
Güncelleme tarihi: 11 Şub
EŞLEME VE SINIFLAMA BECERİSİNİN ÖNEMİ
Temel eşleme becerileri, eş ya da neredeyse eş nesnelerin bir araya getirilmesini içerir.
Sınıflama becerisi ise, görünüm benzerliğinin ötesinde onlara atfedilen belli özellikler çerçevesinde nesnelerin bir araya getirilmesini kapsar.
Atfedilen özelliklerin bazıları nesnelerin işlevleriyle ilişkili olabileceği gibi (içtiklerimiz, giydiklerimiz vb.) varlıkların ait oldukları sınıflarla da ilişkili olabilir (sebzeler, meyveler hayvanlar gibi.)
ÖĞRENMEYE ETKİSİ
Eşleme ve sınıflama becerileri daha zor ve karmaşık pek çok beceriyi ve davranışı öğrenirken farkında olarak ya da olmayarak kullandığımız becerilerdir. Zihnimiz kavramları, nesneleri, şekilleri sınıflayarak ve eşleyip benzer özelliklerinden yola çıkarak öğrenir.
Açıklamayı birkaç örnek yardımıyla somutlaştıralım.
Kavramları öğrenebilmek için nesneleri, olayları ve karşılaştığımız durumları belli özellikleri çerçevesinde gruplar ve onlara bir isim veririz. Renkleri, nesne özelliği belirten kavramları(büyük, küçük uzun, kısa vb.) nesnelerin çokluk değerini ifade eden sayıları ancak onlara ilişkin zihinsel sınıflama etkinliklerinin adından öğrenebiliriz.
Dil becerilerinde de eşlemeden faydalanırız. Ağzımızdan çıkan sesler, sözcükler aslında onlarla eşleşmiş nesneleri ve eylemleri ifade eder.
Okuma yazma becerilerini öğrenirken de eşleme becerilerini kullanırız. Çünkü hangi harflere hangi seslerin karşılık geldiğini öğrenebilmek için eşleme yapmamız gerekir.
Dikkati yöneltme ve farklı uyaranları birbirinden ayırt etme becerisinde genellikle sınırlılık gösteren otizmli çocuklarda başka pek çok beceriyi ya da kavramı öğrenebilmek için eşleme ve sınıflama yapmaya ihtiyaç duyar. Görsel ayrıntıları fark etme ve ayırt etme becerilerinin temelini eşleme becerileri oluşturmaktadır.
Belli nesneleri söyleme veya isteme becerisinden önce eşleme ve sınıflama öğretmek daha akıllıca olacaktır.
NASIL ÇALIŞILIR?
Eşleme öğretimine, temel taklit becerinin öğretimiyle eş zamanlı olarak başlayabileceği gibi, çocuğun özelliğine bağlı olarak öncelik taklide veya eşlemeye verilebilir.
Eşleme becerileri tümünde ölçütü karşılayan çocukta sınıflama becerilerinin öğretimine geçilebilir.
Önce üç boyutlu nesneleri eşleme (gerçek nesne) daha sonra iki boyutlu görselleri (nesne resimleri) eşleme üzerine durulacaktır.
SIRASIYLA
Masaya iki nesne konulur
Eş nesne çocuğa verilir
Sonra çocuğa ‘’eşle’’ yönergesi verilir.
Çocuğun eş nesneyi eşinin üstüne veya yanına koyması beklenir.
Eğer çocuk doğru tepkide bulunmazsa eşlemeye model olunur ve çocuktan tekrar eşlemesi istenir.
Doğru tepkiler betimlenerek pekiştirilir.
DİKKAT
Yönergede nesnenin adından söz edilmez. (Elmayı eşle gibi) çünkü eşleme becerilerinin öğretimi için alıcı dil becerilerine gerek yoktur. Ayrıca alıcı dil becerilerini geliştirmek gibi bir amaç güdülmez.
Yönergemiz ‘’eşledir.’’ aynısının üstüne koy değil. Bu çalışma aynı / farklı kavramı çalışması değildir.
Eş nesnenin masadaki konumu değişiklik göstermelidir. Otizmli çocuklar hep aynı yöne nesneyi koyarak ezbere hareket edebilmektedir.
Eşlemenin tamamen öğrendiğini anlayabilmek için çalışılan nesne ve resimlerden oluşan setlerin dışında yeni bir kontrol setiyle performans almak gerekir.
sorularını ''BURAYA'' tıklayarak sorabilirsiniz.
SELÇUK BAYRAM
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
Kommentare