top of page

Koklear implant ve İşitme Cihazının Farkları Nelerdir ?

Güncelleme tarihi: 2 Eki 2023


Sevgili ebeveynler; işitme kayıplı çocuğunuz var ise tüm test ve prosedürleri gerçekleştirip eğitime başladıysanız bu iki işitme aksesuarı arasındaki farkı her işitme kayıplı çocuğun ebeveyni bilmelidir.


Çocuğun işitme kaybı tanısı konulduktan sonra doktorunuz ve klinik odyoloğunuz sizi odyoloğun olduğu işitme cihazı satış ve danışmanlık merkezine yönlendirecektir. Çocuğunuzun işitme testi sonucuna göre uygun olan cihaz seçimi mutlaka yapılacaktır. Sonrasında çocuğunuzun koklear implant adayı olup olmadığını mutlaka araştırınız. Eğer çocuğunuzun işitme kaybı derecesi 71 dB ve üzerindeyse koklear implant adayı olur. Ancak koklear implant ameliyatı olması için tek yeterli sebep bu değildir. İşitme siniri monitörizasyonu, kokleanın yapısı, çocuğun işitme cihazından verim alıp almaması gibi birçok kriter değerlendirilir.


Peki neden koklear implant ameliyatı olmalıyız?


İşitme cihazı dışarıdan gelen sesleri yükselterek, filtreleyerek hatta gürültüleri baskılayarak dış kulak yoluna gönderir. Sonrasında kulağa gelen bu ses orta kulağa oradan da iç kulağa iletilir. Yani işitme cihazı, gelen sesi birçok kulak yapısından geçirip iç kulağa iletir. Bunu yaparken de yüksek desibeldeki sesleri filtreleyerek kulağa gönderir. Yani yüksek sesle konuşulduğunda cihaz bunu gürültü olarak algılayıp filtrelemeye çalışır. Bu da çocuğunuzun sizi anlamasını zorlaştırır. Dolayısıyla bağırarak konuşmamalısınız.


Koklear implant ise ileri derece kaybı olan çocuklara önerilir ve kısaca açıklayacak olursak cihazdan fayda görmeyen çocuklara uygulanır. Koklear implant iç kulağı, iç kulağa yerleştirilen elektrotlar sayesinde direkt uyarır. Yani sesi işitme organına direkt olarak iletmiş olur. Böylelikle implant, sesin yapısı bozulmadan, distorte olmadan, zaman farkına uğramadan kulağa ve oradan da beyne iletmiş olur. Ancak unutulmamalıdır ki; işitme aksesuarı kullanan bireyler işitmesi normal olan bireyler gibi sesleri normal bir şekilde duymazlar. İşte burada da işitme eğitiminin önemi ortaya çıkıyor.


Kısaca toparlayacak olursak çocuğunuz ileri seviyede yani 70 dB üstündeyse ve cihazdan fayda almadığını düşünüyorsanız kbb doktoruna randevu alıp koklear implant ameliyatı için görüşme yapabilir, muayene olabilirsiniz. Bu konu hakkında odyoloğunuza da danışın. Bir sonraki yazımızda koklear implant ameliyatı uygunluk kriterleri ve ameliyat süreçleri hakkında bilgilendirme için takipte kalın.


ESMANUR ÖCÜ

ODYOLOG


Σχόλια


bottom of page