top of page

Koklear İmplant Kriterleri ve Ameliyat Süreci

Öncelikle yazıya başlamadan önce belirtmeliyim ki her işitme cihazı kullanıcısı koklear implant adayı değildir. Koklear implant adayı olabilmesi için Sağlık Uygulama Tebliğince (SUT) kriterleri vardır. Bunlar şu şekilde kısaca açıklanabilir.

  • Çift taraflı ileri- çok ileri düzeyde sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda görmediği sağlık raporu ile belgelendirilen hastalarda koklear implant kurumca karşılanır.

  • Alıcı/ifade edici dil yaşı ve kronolojik yaşı arasında daha az fark olması veya alıcı/ifade edici dil yaşının 4 yaş ve üstü olması

  • İç kulağa yerleşecek olan elektrotlar olduğu için MR veya BT ile kokleanın gelişimine ve koklear sinirin varlığına bakılır.

  • İşitsel nöropatili hastalarda 6 ay boyunca işitme rehabilitasyonundan fayda görmediği sağlık kurulu raporu ile gösterilmesi

Gibi bazı endikasyonların varlığı koklear implant ameliyatı için aday olması açısından değerlendirilir.


Eğer işitme kayıplı bir çocuğunuz var ise ve bir rehabilitasyon merkezine gidiyorsanız oradaki odyoloğunuz ile bu konu hakkında ileişime geçiniz. Odyoloğunuz sizden çocuğunuzun veya bebeğinizin saf ses odyogram testini/ABR isteyecektir. Gerekli değerlendirmelerde bulunup size yön gösterecektir. Veya işitme cihazını satın aldığınız yerdeki odyolog, hastanedeki odyoloğunuz sizi bu konu hakkında bilgilendirecek ve yön gösterecektir.


koklear implant kriterleri
koklear implant


AMELİYAT SÜRECİ


Koklear implant ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 2-4 saat arasında sürer. Ameliyatta koklear implantın iç parçası kulak arkasına cerrahi müdahale ile koyulur. İmplanttan sonra hasta hastanede 1 gün yatış yapmaktadır.

Bu süreçte kafaya darbe almamak, üşütüp hasta olmamaya özen göstermek gibi her ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.


Koklear implant işlemcisi ameliyattan 2-3 hafta veya 1 ay sonra açılır ve ayarlamaları yapılır. Bu zamanda hasta ilk sesi duyar. Yani ameliyattan sonra ortalama 1 ay kadar ameliyat olan kulak ile ses duyma sağlanılamıyor.

Açılma işleminden 15 gün sonra odyoloji ekipleri tarafından tekrardan kontrol sağlanır. Sonrasında periyod üçüncü ay ve altıncı ay şeklinde ayarlanarak devam eder. Hasta her sefer kontrole gittiğinde koklear implant için kontrol sağlanır. Daha sonrasında ise yılda bir kontrol olacak şekilde klinik kontroller ayarlanır ve cihaz ayarları güncellenir.


Bu cihaz ayarlamaları ise çocuğun veya bireyin sesi nasıl duyduğuna ve nasıl duyması gerektiğine odalanarak yapılır. Örneğin müziği, cihaz gürültü olarak algılayıp baskılayabilir. Baskılamaması için buna uygun ayarlamalar yapılabilir. Veya yüksek bir ses, olduğundan daha düşük şiddette duyulduğunda ise cihazda buna uygun ayarlamalar yapılmaktadır. Bu ayarlamalar çocuklarda yetişkinlere göre nispeten daha zor olmaktadır. Çocuk koopere olmakta sıkıntı yaşayabilmektedir. Ancak hasta klinik odyolog ile işbirliği içerisinde olduğunda ayarlar çok daha verimli bir şekilde yapılmaktadır.


ESMANUR ÖCÜ

ODYOLOG

Comments


bottom of page