Kreş Desteği Ne zaman Başlamalıdır ?
Güncelleme tarihi: 2 Eki 2023
KREŞ İÇİN ÖNKOŞULLAR
En önemli ön koşul, çocuğun sosyal olarak dışlanmasına sebep olacak bir problem davranışının olmamasıdır! Peki neden?
Çocuğunuz problem davranış olarak bağırırken, çığlık atarken, öfke patlamaları yaşadığında ebeveyni olan sizler bile çoğu zaman zorlanıyorsunuz. Peki kreşteki 2-5 yaş arasındaki akranlarının çocuğunuza nasıl yaklaşmasını bekliyoruz? Kreş, akran etkileşimi yüksek olduğu için değerlidir, etkileşimi sekteye uğratacak bir problem davranış olmamalıdır.
Şimdi söyleyeceklerim akran etkileşiminde verimi arattıracak ön koşullardır.
TAKLİT BECERİLERİ: Akranlarının davranışları arasında ilgi duyduğu davranış veya becerileri taklit ederek öğrenmesini sağlar. Taklit becerileri olmayan bir çocuk, akranlarından öğrenmeler gerçekleştiremez. Taklit becerileri ile ilgili aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
YÖNERGE TAKİP BECERİLERİ: Grup içinde uyumlu hareket etmek, kuralları öğrenmek, sınıf yönetimi açısından kabul edilen bir çocuk olması önemlidir. Bekle, dur, bak, al, ver vb. grubu yöneten öğretmenin işini kolaylaştırır.
ALICI DİL BECERİLERİ: İsme tepki, göz teması, sesin kaynağına bakma, işaret edilen yöne bakma, işaret etme başta olmak üzere alıcı dil becerilerindeki gelişim, çevresel farkındalığını ve akran etkileşimini arttıracaktır.
KİŞİ FARKINDALIĞI: Özellikle osb’de, etrafındaki kişileri fark etme nesne ve çevre farkındalığından daha geç gelişmektedir. Akranlarının ve öğretmenin farkında olması, kreşi aktif öğrenme alanına çevirecektir.
Uyaran hassasiyeti olan çocuklarda (ses, ışık, kalabalıktan rahatsız olma) eğer bir travmaya sebep olmayacak ve tolere edebileceği boyuttaysa kreşe gitmesi ve sistematik olarak maruz kalması önemlidir. Ama çocuk bu hassasiyetlerini tolere edemiyorsa ve bundan kaynaklı aşırı tepki verme boyutundaysa işlerin daha kötüye gitmesine sebep olabilir.
KREŞ DESTEĞİNDEN BEKLENTİMİZ NE OLMALIDIR?
Kreşte birebir eğitim değil, grup eğitimi vardır. Çocuğunuzun üstte belirttiğim becerileri ne kadar gelişmişse doğal ve yaşantısal öğrenmeleri de o kadar fazla ve çeşitli olacaktır. En önemli iki beklentimiz sosyal beceriler ve oyun becerileri olmakla beraber bunlara bağlı olarak alıcı dil ve ifade edici dil becerilerinde istendik ilerlemelerin olmasıdır.
Ama çocuktan çocuğa öğrenmelerin farklılık göstereceğini unutmamak gerekir.
KREŞ KONUSUNDA YANLIŞ OLAN NE?
Osb, zihinsel yetersizlik, down sendromu, uyaran eksikliği fark etmeksizin, risk grubundaki çocuklarda gelişimsel gerilikleri tek başına kreş ile kapatabilen çocuk ile karşılaşmadım.
Ama ‘’6 ay kreşe gitsin bir bakalım duruma.’’ Denilerek vakit kaybeden, problemlerin derinleştiği çok fazla vaka gördüm ve bir o kadarını da sosyal medya hesaplarımda ailelerden dinledim.
Evet akran etkileşimi, uyaran çeşitlenmesi ve öğrenme yaşantıları için kreş değerlidir ama tek başına özel gereksinimli çocuklar için istenen etkiyi göstermemektedir. Belirttiğim önkoşul becerileri eksik olan bir çocuğun akranları ve çevreden gelen uyaranları kapalı olacağını ve aynı ortamda bulunmak dışında kreşin bir manasının olmayacağını belirtmek isterim.
Sorularını FORUM kısmına yazabilirsiniz.
SELÇUK BAYRAM
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
Commentaires