Otizm Erken Dönem Belirtileri- Detaylı Anlatım
Güncelleme tarihi: 2 Eki 2023
Otizm spektrum bozukluğunun belirtileri herkes tarafından artık bilinmekte ve otizm her çocuklu ailenin gündeminde yer etmektedir. Ortalama iki yaş civarında ailelerin şüphelenmeye başladığı otizmin daha erken dönemde de belirtileri bulunmaktadır, bu yazımızda bu belirtileri detaylı şekilde açıklayacağım.
İsme tepkide zayıflık, göz kontağında sınırlıklar, ortak ilginin olmayışı, tekrarlayan hareketler, dönen nesnelere ilgi, işaret parmağını kullanmama, basit komutları yerine getirememe gibi belirtiler 2 yaş öncesinde de dikkat edilmesi gereken belirtilerdir.
Babıldamama: Normal gelişim gösteren çocuklar konuşmaya başlamadan önce, bababa, dadada gibi sesler çıkartırlar. 1 yaş civarında bu sesleri farklı tonlamalar ile de çıkartmasını bekleriz. Babıldama dönemi 6-10 aylık dönemde başlar, OSB’den etkilenmiş çocukların babıldama evresinde gerilikler gözlemlenebilir.
Mimik ve jestlerin az olması: Annenin kucağına çıkmak istediklerinde uzanma, ona karşı yapılan komik surat ifadelerine gülme, 1 yaş civarında reddetmek için başını sağa sola sallama erken dönemde bebeklerden beklediğimiz tepkilerdir. Bu tür jest ve mimiklerdeki eksikliğe dikkat etmek gerekir. OSB’den etkilenmiş öğrencilerimde gözlemlediğim bir durumda donuk bakışlardır. Göz kırpma ve göz etrafındaki mimik ve jestlerde zayıflık gözlemlediğimi söyleyebilirim.
Uygun olmayan gülme ve ağlama: Normal gelişim gösteren çocukların bu tepkileri bağlama uygundur. OSB’den etkilenmiş çocuklar bağlama uygun olmayan gülme ve ağlama davranışları sergileyebilirler.
Taklit becerilerinin yokluğu veya geriliği: Normal gelişim gösteren çocuklar, 1 yaş civarında etrafındaki insanların ses ve hareketlerini taklit etmeye başlarlar. Taklit becerilerinin zayıflığı veya hiç olmayışı dikkat edilmesi gereken belirtilerden biridir.
Nesneleri ebeveyne göstermeme: Normal gelişim gösteren çocuklar, 1 yaş civarında ilgi duydukları nesneleri ebeveynlerine uzatarak veya işaret ederek gösterirler. Çocuğun nesne paylaşmaması OSB için dikkat edilmesi gereken bulgulardan biridir.
Gösterilen bir şey ile ilgilenmeme/odaklanamama: Normal gelişim gösteren çocuklar, onlara parmakla bir şey gösterildiğinde dönüp oraya bakarlar. OSB’den etkilenmiş çocuklar bu konuda sizi tekrara düşürebilir.
Nesnelerle normalden fazla ilgilenme: Normal gelişim gösteren çocuklar bir uyaranla ilgilenseler dahi ebeveynleri, diğer çocukları, ortama giren yabancıyı yok saymazlar. Ama OSB’den etkilenmiş çocuklar, kişileri yok sayarak nesne odaklı hareket edebilirler ve size yokmuşsunuz gibi hissettirebilir.
Oyuncak seçme ve uygun şekilde oynamama: Bu duruma şöyle açıklık getirebilirim; OSB’den etkilenmiş çocuklar kısıtlı oyuncak ilgisi olabilir. İlgileri daha küçük detaylarda olabilir. Örneğin etiketler, yazılar, tabelalar gibi.
Tek tip beslenme: OSB’den etkilenmiş çocuklar hep aynı yemekleri yemek isteyebilir ve diğer yiyecekleri reddedilir.
Uygun olmayan yalama ve koklama: OSB’den etkilenmiş çocuklar erken dönemde de ileriki dönemde de nesneleri ağza sokma ve koklama gibi davranışlar sergileyebilir.
Nedensiz korkaklık ve ürkeklik: Bir sebep olmadığı halde korkak ve ürkek davranışlar OSB’den etkilenmiş çocuklarda karşılaşılan bulgulardan biridir.
Duyusal hassasiyetler: Belirli yüzeylere/dokulara dokunmaktan çekinme, fiziksel temastan hoşlanmama, ses ışık hassasiyeti, akranları ile kıyaslandığında fiziksel ve denge hareketlerinde gerilikler (örneğin merdiven inmede zorlanma )
Sorularını forum kısmına yazabilirsiniz.
SELÇUK BAYRAM
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
Comments