top of page

Sohbet Becerileri (karşılıklı iletişim) Geliştirmek için Etkinlik Tavsiyeleri

Herkese merhaba, bu yazımızda dil konuşma becerileri geliştiği halde karşılıklı iletişim(sohbet) becerilerinde ilerleme sağlayamayan çocuklar ve aileleri için etkinlik önerilerinde bulunacağım.


Önerilere geçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalara değinmek istiyorum. Bunlar;

  • Çok fazla soru sorma: Sohbet ederken üst üste soru sormayınız. Siz de kendi deneyimlerinizi ifade ediniz.

  • Çok fazla konuşma: Özellikle oyun içerisinde ve etkileşim anlarında aileler çok fazla konuşarak çocuklarına fırsat tanımıyor. Kısa süreli sessiz kalmalar ile çocuğunuza fırsat tanıyınız.

  • Doğal akışı bozma: Niyetiniz gerçekten sohbet etmek olmalıdır. Bilgi almak için görevmiş gibi yaklaştığınız da sonuç pek istenilen gibi olmuyor.

  • Duygu düşüncelere değinmeme: Ne yediğini merak edip soruyorsunuz ama yemeği beğenip beğenmediğini sormuyoruz. Oyunda neler yaptığını soruyoruz ama oyunu nasıl geliştirebileceğimizi veya başka neler ekleyeceğimizi sormuyoruz.

  • Tadında bırakmama: Özellikle dil konuşma becerileri geç gelişim gösteren çocukların aileleri sürekli bir performans sergilemesi için deyim yerindeyse saatler süren sohbetler bekliyorlar. Oysa biz yetişkinler bile saatlerce sohbet etmiyoruz.

  • Yüksek beklenti: Çocuğunuz sizinle küresel ısınma, yüksek enflasyon gibi konularda konuşamaz. Bu yüzden ortak ilgi alanlarına dair olaylar yaratılmalıdır.


1. ETKİNLİK: ORTAK ÜRÜN YAPMA

Ebeveynlerden biri çocukla birlikte, çocuğun ilgi duyacağı bir ürün yapacaklar. Bunlar;

  • Artık malzemelerden ürünler

  • Mutfakta yiyecek hazırlama

  • Kes yapıştır etkinlikleri

  • Oyun hamurundan bir ürün olabilir.

Daha sonra yapılan bu ürünler ebeveyn ile diğer ebeveyne veya 3. Bir kişiye sunulacak. Diğer yetişkin yapılan ürün hakkında çocukla sohbet başlatacak ve kritik hatalara dikkat ederek sohbeti sürdürecek.

Böylelikle çocuk birisine, bir şey hakkında bilgi vermenin ve kendi yaptığı ürün hakkında konuşmanın keyfini hissedecek (:


2. ETKİNLİK: NE YAPMAK İSTERSİN?

Legolarla oynama veya sıralı resim çizme çalışmaların süreci tamamı ile çocuğun yönlendirmesine müsaade ederek üretken bir şekilde düşüncelerini paylaşması hedeflenir. Örneğin;

  • Legolarla robot tasarlama

  • Sıralı resim yaparken ne çizileceğini karar verme (1 kağıt ve 1 kalem, kalem sıra ile kullanılarak herkes kağıda bir şey çizecek)

  • Kıyafet giyiminde çocuğun seçimine izin verme (sonra bir başka kişiye kombini gösterilebilir)

Eğer çocuk süreci yönetemiyorsa seçenek sunarak yardım edilebilir. Ama seçenek sunma yöntemi ileride geri çekilmelidir.


3. ETKİNLİK: DİNLE CANLANDIR ANLAT

En çok gelen soruların başında günlük yaşadıkları olaylarla ilgili bilgi vermeme durumu geliyor. Bununla ilgili önce yakın hatta anlık zamanla ilgili sohbet çalışılmalıdır. Bir oyundan hemen sonra oyun hakkında konuşma, akşam yemeğinden hemen sonra yemek hakkında konuşma gibi. Eğlenceli bir de etkinlik önerim var (:

  • Çocuğun ilgi alanına uygun 5 cümlelik bir hikâye yazıyoruz. Sonra hikâyeyi oyuncaklar ile canlandırmasını istiyoruz. Sonrasında da hikâyeyi anlatmasını isteyip hikâye hakkında sohbet ediyoruz. Örnek bir olayla açıklayalım.

Çocuk hayvanları ve spidermani çok seviyordur.

Spidermanin hayvanları kurtardığı 5 cümlelik bir hikâye çocuğa anlatılır.

Çocuk hikâyeyi oyuncakları ile canlandırır.

Hikâyeyi anlatması istenir sonrasında hikâyeyi isterse çocuk sürdürebilir, eklemeler yapabilir ve hikâye hakkında fikirlerini söylemesi için fırsat verilebilir.


(!) hikâyeyi doğru anlatması, hikâye örüntüsüne sağdık kalması gibi meseleler önemli değildir. Bu bir dinleme veya dinlediğini anlama sorularına cevap verme çalışması değildir. Çocuğun ilgilerinden yola çıkarak etkileşim için fırsat yaratmaktır.


Karşılıklı iletişim ile ilgili diğer yazılarımız ;


SELÇUK BAYRAM

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ

Comments


bottom of page