Tuvalet Eğitimi İçin Gerekli Olan Önkoşul Beceriler
Tuvalet eğitimi 2-2.5 yaş döneminde çocuğun hazır bulunuşluğu göz önüne alınarak
başlanması gerekmektedir.
Özel gereksinimli çocukların tuvalet eğitimini alabilmesi 3.5 yaş ve üstüne sarkabilir.
(!) Ama bu yaş aralıkları olmazsa olmaz kurallar değildir. önemli olan çocuğun fiziksel ve psikolojik olarak çalışmaya uygun olmasıdır.
ÖNKOŞULLAR
Gün içinde boşaltım hareketleri olabildiğince düzenli olmalıdır. Yani gün içinde rastgele zamanlarda değil belirli aralıklarda çiş ve kaka hareketleri olmalıdır.
En az bir saatlik aralıkla kuru kalmalıdır. (ilk iki maddemiz tuvalet eğitimi için olmazsa olmaz önkoşullardır, eğer bu iki madde çocuğunuzda hazır değilse beklemenizi öneririm)
Tuvalete tek başına gidebilmesi
Bağımsız olarak temel giyinme/soyunma becerilerine sahip olması
Jest ve mimikleriyle tuvaletinin geldiğini belli etmesi (gizlenerek yapma, rahatsız olma ifadeleri vb. gözlendi mi ?)
Altının ıslandığını veya kirlendiğini belli etmesi (bezini alıp gelmesi, çıkarttırma talebinde bulunması)
Üç - dört dakika oturur şekilde beklemesi
Söylenen basit komutları yerine getirmesi
Çocuğun insanlarla iletişim kurmama, saldırganlık vb. davranışlarının olmaması.
İlk iki madde haricindeki maddeler eğitimi kolaylaştırıcı maddelerdir. Cevaplarınız olumluysa tuvalet eğitiminiz daha kısa ve başarılı olacaktır.
KURULUK SÜRESİNİN HESAPLANMASI
Çocuğa tuvalet eğitimini kazandırmak için yapılması gereken ilk şey çocuğun kuruluk süresinin hesaplanmasıdır. Bunun için bir hafta ile on gün arası çocuğunuzun gündüz uyanık olduğu süreler içinde kuruluk kaydı tutulmalıdır.
Çocuğunuzun uyanışından yatma saatine kadar her yarım saatte bir bezi kontrol edilerek kuru olup olmadığına bakılmalı ve oluşturulacak bir çizelgeye not edilmelidir. ( kuruluk süresini hesaplarken hata yapmamak için yarım saatte bir kontrol ediyoruz ama tuvalet eğitimine başlandığında bu süre en az bir saat olmalıdır.)
Çocuğunuzun altı temizse tuvalete götürülür veya lazımlığa oturtulur, çişini/kakasını yaparsa kaydedilir. Tuvalet boşaltımı gerçekleşmediyse çocuğun altı bağlanıp tuvaletten çıkarılır ve bu da kaydedilir. ( Kuruluk süresi hesaplama aşamasında çocuğun altı bağlı tutulabilir ama tuvalet eğitimine başlandığında bez kullanılmamalıdır.)
Bu bilgi toplama süresi boyunca(tarafsız bir şekilde) çocuğun uygun olmayan boşaltım davranışlarına tepkisiz kalabilmek olması gereken en önemli şeydir. Çocuk altına yaptığında, tepkide bulunmadan temizlenmeli ve kuru giyecekler giydirilmelidir.
Bir hafta/on gün boyunca kayıt tutulduktan sonra çocuğun ortalama kuruluk süresi bir saat ve üzeri ise gündüz tuvalet eğitimine başlanabilir.
Bu süre zarfında mesane hareketlerinin düzene girmesi için uyku ve yemek saatleri de düzene oturtulmalıdır.
Sevgili ebeveynler buraya kadar gerekli olan önkoşul becerilerden ve kuruluk süresi hesaplamaktan bahsettim. Günlük az bez kullanıyorsanız ve çocuğunuz gece kuru kalıyorsa kuruluk süresi bir saatten fazladır gibi bir çıkarım yapabiliriz. Mesane hareketlerinin düzensizliği, isal/kabızlık gibi rahatsızlıklar, kuruluk süresinin azlığı gibi durumlarda tuvalet eğitimine başladığınızda başarısız olursunuz ve bu durum çocuğun tuvalet eğitimine karşı olumsuz tutum sergilemesine sebep olur. Bu da ilerde daha zor öğrenmesine sebep olacaktır. Acele etmeyerek siz ve çocuğun hazır olduğunuz zaman başlamanız en sağlıklı karar olacaktır.
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
Comments