Çocuklarda El Tutma Bağımlılığı: Özgüven, Denge ve Yükseklik Korkusuna Etkileri
- Enes Öngör
- 21 May 2024
- 2 dakikada okunur
Bu yazımda son zamanlarda sıklıkla karşılaştığım el tutma bağımlılığı ile alakalı birkaç konuya dikkat çekeceğim. Bu duruma hem tanısı olan hem de herhangi bir tanısı olmayan çocuklarda sıklıkla denk gelmekteyim. Aileler ‘ aman çocuğum düşmesin, aman kimseyi rahatsız etmesin, aman yola çıkmasın’ gibi sebeplerle dışarıda çocukların sürekli elini tutarak kontrol altında tutmayı tercih ediyor ve bu zamanla bağımlılık haline geliyor. Oysa hangimiz kolunda, bacağında, dizinde çocukluğundan kalan en az bir yara izini taşımıyoruz. Tabi ki çocuğunuzun elini tamamen bırakın kolunu bacağını kırsın gibi bir tavsiyede bulunmayacağım. Fakat güvenli alanlarda ( sitede oturuyorsanız bahçesinde, alışveriş merkezlerinde, okul bahçeleri gibi çevre güvenliğinin olduğu alanlarda çocuklarınızın elini bırakıp gözlerinizle kontrol etmenizi tavsiye eder. Bunu yapmayıp sürekli eli tutulan çocuklarda özgüven eksikliği, yükseklik korkusu, denge problemleri yaşanmaktadır.
Özgüven Eksikliği;
Çocuklar dünyaya özgüven duygusuna sahip olarak gelmezler, sonradan kazanılan bir duygudur. Elini bırakın ki karşısına çıkacak problemleri, engelleri kendi başına aşsın. Belki düşecek tekrar elinizi tutmak isteyecektir. Siz elini tutmak yerine onu cesaret verirseniz, yapabileceğine inanıp o engelin üstesinden gelecektir. Karşılaştığı her zorluğu siz aşarsanız, çocuğun konfor alanında çıkmasına ve özgüven kazanmasına engel olabilirsiniz.
Yükseklik Korkusu;
Sürekli el desteği ile hareket eden çocuklar çok küçük bir yükseklik de bile el tutma gereksinimi duyuyor. Kurduğumuz parkurlarda başlangıçta el desteği verip sonrasında bu desteği bir sopa yardımı ile yapıyoruz. Çocuk artık kendi başına yapabildiğini ve desteğe ihtiyacı olmadığa ikna olunca kademeli olarak yüksekliği arttırarak bu korkusunu yenmesini sağlıyoruz.
Denge Problemleri;
Hareketin temel taşlarında biri olan denge gelişimi, sağlıklı motor gelişimi için olmazsa olmazlardandır. Siz elini sürekli tutunca çocuğunuz denge kurması gereken durumlarda sizden aldığı el desteğine göre vücudunu konumlandıracağı için kendi başına dengesini sağlamak konusunda eksiklikler yaşayacaktır. Çocuğunuzun hayatının her noktasında siz olmayacaksınız. Kreş veya anaokuluna gittiği zamanlarda fiziksel aktivitelerde düşme riski artacak, yaralanmalar ve kas-iskelet sisteminde sorunlar yaşanacaktır.
El Tutma Bağımlılığı için Ailelere Tavsiyeler
Tek başlarına merdiven çıkmaya teşvik edin.
Sık sık düşseler bile denemekten vazgeçmemeleri için motive edin.
Akranlarıyla düşme ihtimali olan oyunlara katılmalarını destekleyin.
Çocuğunuz düştüğünde aşırı tepkiler vermekten kaçının.
ENGELLİLERDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENİ
ENES ÖNGÖR

Teşekkürler 👏👏👏