6,5 yaşında duygusal motor ve sosyal gelişimi için geride olduğu bir oğlum var göz teması konuşmada güçlük çekme de sorun yok ancak sosyal olarak çok çekingen aile dışında kendini ifade etmede aktif değil zorbalığa uğradığında kendini savunamıyor aynı zaman da duygularını ifade edip hakkını arayamıyor aile ortamın da bu sorunların hiçbiri görünmemektedir.
Ayrı bir yanı öğretmenlerimizin gözetmesiyle unutmayan bir zekaya sahip olduğu bir gösteri konuşması veya hareketini bir defa göstermenin yeterli olup bir ilk okul 2 çocuğu gibi hızlı okuyup okuduğunu anladığını belirttiler . Sosyal duygusal ve motor becerisin de geride gelirken düşünme anlama hafıza becerinden yaşıtlarından ilerde olarak gözlemlendi . Ancak ben aldırdığım eğitimlerde sosyal motor ve duygusal alanda bir ilerleme göremedim ne yapmayalım bilmiyorum seneye ilkokul öğrenimine başlayacak ve zorbalık görmesi düşüncesi beni çok üzüyor yüksek seste kulak kapatıp kendisine git yanımızdan denildiğin de hemen sessizliğe bürünüp gidiyor oyun kuramıyor arkadaş kim onunla oynamak isterse oynuyor oynamak istemeyip git dediklerin de gidiyor gel dediklerin de geliyor yazarken bile duygulanıyorum sevgi saygı dolu bir evde büyüyor şiddet küfür yemek yeme de zorlama hiç bişey yok ancak ev dışı kesinlikle kendini koruyacak ifade edecek aşırı çekingen ve 2 tane tiksel hareketi var (el çırpma ve arada alkış çalma bir şeye aşırı odaklandığın da veya ezber yapmak isterken oluşuyor yapma çok çirkin dediğim de anne bi bakma ben çok seviyorum elimi oynatmayı diyor ) (Gaziantep)
Öncelikle bu kadar endişeli olmamalısınız. Asperger sendromlu bir çocuğa göre yapabildiği ve gelişimi anlattıklarınıza göre oldukça iyi durumda. Sadece sizin çocuğunuzun değil tüm çocuklar zorbalık riski altında. Zorbalıkla baş etmek, kendini savunma becerileri de bir kavram öğretimi gibi öğretilemez. Bunlara maruz kaldığında yönlendirmeler ile baş etmeyi öğrenecek. Siz yapma dediğinizde bakma ben bunu seviyorum diyen bir çocuğun duygusal gelişimi ne bakımdan geri onu anlamadım gayet güzel duygusunu ifade etmiş. Sosyal öykü, değerler eğitimi gibi çalışmalarla sosyal beceriler üzerine çalışmalar yapılabilir ama bunları belirleyip uygulamakta bir uzman ister. Ne tarz eğitimler alıyorsunuz bilmiyorum ama önce çocuk iyi bir değerlendirilmeli ve eksikleri belirlenip ona göre müdahale programı geliştirilmeli