top of page
Yazarın fotoğrafıSelçuk Bayram

Kaliteli Özel Eğitim Nasıl Olmalıdır ?

Merhaba değerli okuyucular

Bu yazımda ailelerden sıklıkla gelen ''Kaliteli bir özel eğitimi anlamak için nelere dikkat etmeliyiz hocam? '' tarzında sorulara cevap vermeye çalışacağım. İyi okumalar dilerim.


KAYIT TUTMA

Özel eğitimin olmazsa olmazı kayıt tutmaktır. Çocuğun eğitsel ihtiyaçlarının sağlıklı bir biçimde belirlenmesi ve ilerlemesinin doğru analizi için çocukla ilgili ver toplamak ve bunları kayıt altına almak gerekmektedir.

Performans düzeyi, aile görüşme formları, çocukla ilgilenen başka kişilerin görüşleri(psikaytr, kreş öğretmeni, bakıcı vb.), sevdiği oyunlar, oyuncaklar, ders içindeki davranışları vb. bilgilerin belirli tekniklerle yazılı olarak kayı altına almak özel eğitimin kalitesini arttırır.

Peki bu özel eğitimin kalitesini nasıl arttırıyor ?

Özellikle özel sektörde malesef çok fazla öğretmen ve kurum değişikliği olur. Kayıtlar tutulmadığında yeni gelen her öğretmen çocuğu sil baştan tanımaya ve keşfetmeye çalışır. Bu durum hem zaman kaybına hem de çocuğun performansında gerilemeye sebep olur.

Kayıt tutulmadığında çocuğun performansı doğru saptanamaz buna bağlı olarak doğru amaçlar seçilemez ve uygulamalı davranış analizine göre değil düzensiz ve özensiz çalışıldığını gösterir.

İyi bir özel eğitim, verilerin toplandığı ve kayıt edildiği eğitimdir.


İŞBİRLİĞİ

Özel eğitim birçok farklı uzmanın bir çocukla işbirliği içerisinde çalışmasını gerektirir. Özel eğitim öğretmeni, dil konuşma terapisti, fizyoterapist, ergoterapist, okuldaki öğretmeni vs. Bu kişilerin işbirliği içinde çocukla çalışmaları, birbiriyle bilgi akışı içinde olmaları sadece özel eğitim öğretmeninizin değil ekipteki herkesin görev ve sorumluluğudur.

Lütfen gittiğiniz kurum/kişilerin buna riayet ettiğini sorgulayınız ve talep ediniz.


AİLE BİLGİLENDİRME

Gittiğiniz kişi veya kurumda;

  • Ders çıkışı veli bilgilendirmesi yapılıyor mu ?

  • Aile dönütlerinde sizlerin anlayacağı bir dil kullanılıyor mu?

  • Çocuğun ev yaşantısı hakkında sizden bilgi talep ediliyor mu?

  • Çocuğun performansına uygun ebeveyn ödevlendirmeleri yapılıyor mu?

  • Ailenin psikolojik destek alabilmesi için kurum rehberliği çalışmalar yürütüyor mu ?

Yoksa ders çıkışlarında kimseyi bulamıyor musunuz? sorgulayınız.


ÖNCELİK HANGİSİ

Piyasada birçok terapi yöntemi var. Dikkat ediniz terapi yöntemi diyorum, eğitim yöntemi değil. Erken tanı-erken müdahale ile yoğun ve kaliteli eğitim sloganını bütün uzmanlardan duyuyursunuz/duyuyoruz. Bu yüzden önceliğiniz, çocuğun özel eğitim desteğini iyileştirmek gereken yoğunlukta ve kalitede aldığından emin olmaktır. Daha sonra imkanlarınız ölçüsünde ön plana çıkan terapi yöntemlerini araştırıp hangisinin çocuğun hazırbulunuşluk düzeyine uygun olacağına ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİNİZ ile istişare yaparak değerlendirebilirsiniz.

Maalesef ''özel eğitime ihtiyacı yok / özel eğitim önermiyoruz ...... terapisi uygulayacağız biz.'' tarzında çok fazla söylem duyuyoruz. Ama bu söylemler hem yanlış hem de etik değil.


KURUMSALLIK UZMANLIK

Kurumlarda birden çok yetersizlik grubundan öğrenci bulunabilmektedir. Disleksi, otizm vs. O yüzden de departmanlara ayrılmış, kurumsallaşmış kurumlar önceliğiniz olmalıdır. Sadece ..... alanında öğrencilerle çalışan kurumlar gibi.

Bu konuda öğretmen noktasına gelecek olursak kendimden örnek vereyim. Benim disleksi alanında da çalışma ehliyetim var ama derinlemesine bir saha çalışması yürütmediğim için disleksi ile ilgili gelen soruları bu alanda derinleşen arkadaşlara yönlendiriyorum.


KURUMLARDA ...... ?

Bir kurumun güzel bir binası olması, servis hizmetinin gelişmiş olması, mobilyalarının duvarlarının güzel olması, kapısında tavuk,civciv olması, ağzı iyi laf yapan bir halkla ilişkiler elemanının olması, ahbaplık ilişkileriniz çocuğa ekstra hiçbir şey öğretmeyecektir.

O yüzden eğitimi özel eğitim öğretmenine teslim eden, şekle değil eğitime ve eğitimcisine önem veren kurumlar olmalıdır.

Lütfen kurumlarda eğitim noktasında öğretmenleri muhatap alınız.


DİPLOMA ÖNEMLİ

Sosyal medyada gördüğünüz bazı profiller sizleri aldatmasın. Hiçbir sertifika bir kişinin alanını değiştiremez. Profilinde özel eğitim öğretmeni yazıp aslen çocuk gelişimi önlisans mezunu olduğunu saptadığımız şahıslar bile var. Gidilen bir aile eğitimi semineri ile kimse aile danışmanı olmaz, gidilen bir aba eğitimi ile kimse aba terapisti olmaz, gidilen bir dil konuşma eğitimi ile kimse dil konuşma terapisti olmaz. Bu eğitimler kişisel gelişim için önemlidir ama profile yazılacak apoletler değildir.

O yüzden diplomayı görmek en iyi çözüm :)


SELÇUK BAYRAM

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ

4 Comments


ipekg9074
May 26

Bizde de kayıt yok maalesef her 6 ayda bir öğretmen değişikliği

Like

ipekg9074
May 26

İyi günler hocam diplomada ne yazması gerekli özel eğitim öğretmeni olması için .özel eğitim alani mi?

Like

civcikyy
civcikyy
Apr 13, 2023

aaa kayit yok mesela ama diger kriterler var kismen

Like

gokhanakikol
gokhanakikol
Apr 13, 2023

Hocam 7 yıllık özel eğitimciyim gerçekten çok güzel yerlere değinmişsiniz sizin gibi bir öğretmene sahip oldukları için çok şanslılar takipçileriniz

Like
bottom of page