Otizmde Taklit Becerilerinin Önemi ve Sosyal İşlevi
Güncelleme tarihi: 2 Eki 2023
Bu yazımda taklit becerilerinin önemi ve taklidin sosyal işlevini anlatacağım.
iyi okumalar dilerim.
Bebeklerde, başkalarının ne yapmaya çalıştığını anlama ve çevresindeki kişileri taklit etme 12. ayda gelişmeye , ortalama 18. ayda da ertelenmiş taklit becerileri öğrenilmeye başlar. OSB'den etkilenmiş çocukların taklit becerileri hem tipik gelişim gösteren hem de diğer gelişim geriliği yaşayan çocuklara oranla anlamlı derecede düşüktür.
Taklit becerilerinde bu sınırlılık, osb'nin belirgin özelliklerinden biridir.
TAKLİT BECERİSİNİN ÖNEMİ
Otizmden etkilenmiş çocukların öğrenim süreçleri kendiliğinden olmamaktadır. Davranış kalıplarını kendi deneyimleri ile öğrenememektedir. Diğer çocukların kendi deneyimleriyle öğrendikleri davranış kalıpları, otizmli çocuklara destek eğitim ile kazandırılmaktadır. Taklit becerisi aslında bir ''öğrenme biçimi'' olup, dil konuşma, davranış kazanımı, beceri kazanımı gibi birçok başlığın önkoşul ve öğrenim biçimidir.
Rol model alma ve taklit, çocukların öğrenim sürecinde önemli bir unsurdur. Örneğin babasını seyreden bir çocuğun arabayı kullanıyormuş gibi yapması veya annesini seyreden bir çocuğun mutfak eşyaları ile oynaması gibi. Bu taklitler sayesinde nesneleri, nesnelerin işlevlerini, çıkardıkları sesleri, hangi durumda nasıl davranılması gerektiği gibi birçok kavram ve beceriyi öğrenirler.
Otizmden etkilenmiş çocukların taklit becerileri zayıf olduğu için bu deneyimleri sağlayamaz ve bu bilgilerini edinemezler.
TAKLİTİN SOSYAL İŞLEVİ
Taklit yalnızca dil gelişimin, çeşitli davranış ve becerilerin öğrenilmesini değil sosyalleşmeyi de sağlar. Bebeğin ebeveynlerinin davranışlarını taklit etmesi ve bu taklitlerin karşılığında aldığı tepkiler ilk sosyal deneyimleridir.
Otizmde taklit öğrenimi yalnızca öğrenmeyi hızlandırmaz. Aynı zamanda öğretmeni, terapisti ile sosyal bir bağ kurup sosyalleşmesini de sağlar. Farklı sosyal durumlar yaşadığında çevresindeki insanları taklit ederek duruma adapte olur.
Özetlemek gerekirse taklit amaçlı iletişim ve öğrenmenin temel yapı taşı ve önkoşuludur. Taklit becerileri geliştirilmeden otizmden etkilenmiş bir çocuğun çevresini gözlemleyip yeni deneyimler elde etmesini ve yaşantısal öğrenmeler gerçekleştirmesini beklememek gerekir. Bu yüzdendir ki otizmli çocuklar için hazırlanan birçok eğitim programının ilk amaçlarını taklit becerileri oluşturmaktadır.
SELÇUK BAYRAM
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
Comments